DESCARREGAR NOTA PREMSA - CAT (Word)

 

 

Les Galeries d’Art de Catalunya presenten una oferta conjunta, que abraça diferents estils i períodes a Barcelona i tot el territori

  • Inauguren temporada amb quaranta exposicions aquest trimestre
  • La proposta inclou rutes per galeries i xerrades sobre art i tendències
  • La Fundació Macba adquirirà una obra, en un acord amb les GAC

Des de noms rellevants de la pintura catalana del segle XIX (com Modest Urgell) i de l’art modern (Ramon Casas o Eliseu Meifrèn) fins a figures conceptuals actuals de projecció internacional (Tracey Emin o Olafur Eliasson) o artistes de culte (Richard Hambleton o Oswaldo Guayasamín), passant per noms claus del segle XX (Picassó, Miró, Matisse o Dalí), a més de referències actuals (Miquel Barceló o Jaume Plensa). Les Galeries d’Art de Catalunya han programat un inici de temporada 2020 / 21 en què presenten una visió polièdrica de les diferents disciplines de les arts plàstiques i reafirmen el seu paper com a agents socioculturals que actuen de pont entre els creadors i el conjunt del públic. L’ambiciós programa inclou també rutes per les galeries i xerrades i un acord amb la Fundació Macba.

La programació de les Galeries d’Art de Catalunya (GAC) entre aquest mes de setembre i finals de novembre presenta una quarantena d’exposicions de 30 galeries diferents d’arreu del país. Es tracta d’una proposta global, sota l’eslògan Les Galeries d’Art de Catalunya t’obren la porta, que abraça diferents estils, conceptes i períodes i que suposa una reivindicació i reafirmació dels valors que transmet l’art i la cultura en moments de crisi i tensió com els actuals.

El circuit de les GAC impulsa un passeig pel mercat de l’art de Catalunya, amb parades a Barcelona, Sant Cugat, Terrassa, Sitges, Reus, Lleida, Blanes, L’Estartit i Cadaqués. Galeries de totes aquestes poblacions s’han sumat a la iniciativa per a presentar un inici de temporada del mercat de l’art a tot el país.

La iniciativa Les Galeries d’Art de Catalunya t’obren la porta parteix del pes rellevant que tenen aquests espais en l’ecosistema cultural del país i es projecta amb l’objectiu de seduir nous públics. La concepció de les galeries d’art com a llocs adaptats a les normes sanitàries i com a exemple del clam La cultura és segura.

 

Una proposta conjunta. L’aposta de les Galeries d’Art de Catalunya per iniciar conjuntament la temporada aquest mes de setembre confirma la seva voluntat per a presentar un programa compacte i plural. Es tracta d’una oferta que permet visualitzar el passeig pel mercat de l’art a Catalunya i que escenifica la voluntat dels seus membres per mostrar determinació en la seva condició d’agents culturals i per comunicar un missatge d’il·lusió i entusiasme a través de la creació i l’art.

Aquest inici de temporada és el punt de partida de les Galeries d’Art de Catalunya per oferir, d’ara endavant, una proposta conjunta que parteixi de la suma dels diferents perfils, trajectòries i estils dels seus associats. Una proposta que referma el seu paper com a transmissors culturals i el seu suport als artistes i els creadors.

La presidenta de les Galeries d’Art de Catalunya, Mònica Ramon, defineix aquesta iniciativa com “una oportunitat per a crear sinèrgies i apropar les galeries a altres institucions culturals del país amb les que hem teixit aliances, com la Fundació Catalunya Cultura, Barcelona Global, Amics dels Museus o la Fundació Macba. Sumant esforços podem aconseguir guanyar públic a les nostres galeries per al conjunt del mercat de l’art”.

 

Rutes per les galeries i xerrades. La campanya d’inici de temporada estarà acompanyada d’activitats complementàries a les mateixes galeries. Una ruta per set galeries de Barcelona permetrà al públic apropar-se a les obres, els seus artistes, estils i contextos. Les rutes s’efectuaran per galeries de diferents districtes de Barcelona (La Dreta de l’Eixample, l’Esquerra de l’Eixample, Sant Gervasi i Gòtic), acompanyats d’un guia especialitzat en art i cultura. Aquesta activitat està patrocinada per Vermuts Miró.

Al mateix temps, la campanya d’inici de temporada també inclourà un programa de conferències en diferents espais, en el qual s’hi està treballant actualment, d’acord amb el context que permeti l’evolució de la pandèmia.

 

La Fundació Macba compra una obra. Les Galeries d’Art de Catalunya han arribat a un acord amb la Fundació Macba, mitjançant el qual aquest organisme adquirirà una obra present en l’inici de temporada. Amb aquest acord, la Fundació Macba mostra la seva participació i compromís amb el mercat de l’art a Catalunya i el seu suport als artistes i creadors, mentre que les GAC reforcen la seva projecció en l’ecosistema cultural del país.

 

El programa artístic d’inici de temporada

Art contemporani, art modern, figures rellevants del segle XX, pintura, escultura, ceràmica… el programa d’inici de temporada de les Galeries d’Art de Catalunya recorre diferents estils, tendències i suports, que evidencien la pluralitat de registres i trajectòries dels seus associats.

 

Artistes del s. XIX i art modern

La proposta d’aquesta tardor a les galeries catalanes presenta noms fonamentals de l’art català del segle XIX, com Modest Urgell, que està present a l’exposició De la Modernitat a l’Avantguarda a la Galeria Art Petritxol, compartint protagonisme amb altres figures claus de l’art modern a Catalunya, com Ramon Casas o Eliseu Meifrèn. Es tracta d’un recorregut que continua amb Joan Miró i que acaba amb Antoni Tàpies i Jaume Plensa.

Miró i Tàpies també comparteixen protagonisme a l’exposició Símbols, l’obsessió: Miró i Tàpies, a la Galeria Cortina, que presenta obra gràfica dels dos artistes i les seves referències plàstiques: la dona, l’univers i la simbologia en el cas de Miró, i la matèria, els signes o les taques en el de Tàpies.

L’obra de Joan Miró també s’exhibeix al costat d’altres figures rellevants dels segles XX i XXI en la mostra que la Galeria Atelier dedica al gravat. Hi són també Barceló, Dalí, Chillida, Christo, Hernández Pijuan, Plensa i Matta.

En aquest recorregut pels períodes rellevants de l’art català del segle XX, la Galeria A|34 ha preparat una mostra dedicada a la mítica revista avantguardista D’Ací D’Allà (1918-1936). Amb aquest motiu, Paco Rebés ha preparat una selecció personal d’artistes d’ací i d’allà, que inclou peces de Picasso, Gargallo, Léger, Torres García, Matisse, Brossa, Tàpies o Steinberg dialogant amb objectes d’art popular i primitiu d’Àfrica i Oceania.

Un altre nom rellevant de l’art català del segle XX que estarà present en aquest inici de temporada és el de Subirachs. La Galeria Dolors Junyent presenta una mostra en què partint del títol d’una obra d’aquest artista El temps i l’espai, s’entrellacen obres d’artistes del segle XX (Miró, Viladecans, Regina Jiménez…) vinculades a tots dos conceptes.

L’avantguarda més enllà de la Guerra Civil queda reflectida en l’exposició que presenta la Galeria David Cervelló, que aplega obres de Saura, Tàpies, Millares o Valdés, entre d’altres.

Un altre nom majúscul de la segona meitat que protagonitza l’inici de temporada és el de Guinovart: la Galeria Jordi Pascual li dedica una exposició amb obres seves dels anys 90 marcades per la natura, el camp i la terra. El segle XX també és l’escenari de la col·lectiva de la Galeria Victoria Petruk, amb obres de Jean Hélion, Sauvage, André Lhote, Bosco Sodi, Ismael de la Serna, Antoni Clavé i, de nou, Antoni Tàpies.

 

Art contemporani

La Galeria Lorena Ruiz de Villa aconsegueix reunir obra de Tracey Emin –una de les artistes de referència dels Young British Artists–, Olafur Eliasson –que ha exposat al Guggenheim de Bilbao– i Sam Gilliam –present en col·leccions com les del MoMA, el Met o la Tate– en una exposició que presenta treballs sobre paper.

Un altre nom rellevant de la història de l’art contemporani és el del pintor, grafista i muralista equatorià Oswaldo Guayasamín, al qual la Gothsland li dedica una rellevant mostra en què palesa la influència bidireccional que va tenir amb artistes catalans.

El nom de Richard Hambleton, un dels artistes més destacats a l’escena de Nova York dels vuitanta, també ressalta en l’agenda de tardor de les GAC, a través d’una exposició que presenta una selecció de peces que conviden a una reflexió sobre les implicacions psicològiques i sociològiques de l’art.

La influència de Torres Garcia es deixa entreveure en l’exposició Construccions, a la Sala Dalmau, que presenta tres artistes actuals aparentment diferents, però units pel concepte de l’ordre: José Luis Aguiló, Juan de Andrés i Alceu Ribeiro. La mateixa Sala Dalmau també ha programat una exposició d’homenatge a un dels noms habituals de la seva galeria, Jorge Gay, en què es presenta obra inèdita, incloses peces cedides per col·leccionistes.

Per últim, els jocs visuals i les textures predominen en la proposta de Rosanna Casano a la Pigment Gallery, on parteix de la base formal de l’abstracció. Per la seva part, Olivart Art Gallery ofereix un viatge íntim d’un altre artista italià, Federico Bencini, que dissol en fluïdes taques les línies geomètriques en unes peces en què el metall oxidat interactua amb el color i els agents atmosfèrics.

 

Figuració contemporània

Els paisatges locals prenen protagonisme en diferents exposicions d’aquest inici de temporada. La Galeria Jordi Barnadas presenta tres mostres en aquesta línia: una selecció de postals menorquines de Maria Perelló, una visió de la Barcelona que no surt a les guies turístiques de la mà de Martín Royo i retrats precisos d’espais comuns de la ciutat per part de Marc Figueras.

Barcelona també és protagonista a l’exposició Imtim·mar de Paul Davies, a Olivart Art Gallery, que retrata el Mediterrani des d’un balcó de la Barceloneta, i a la mostra De Civitate Dei, que presenta a la Sala Rusiñol una selecció de visions barcelonines d’Abel Florido en blanc-i-negre, amb apunts en color, que aconsegueixen transmetre el missatge amb força.

Altres paisatges urbans que prenen protagonisme en aquest inici de temporada de les GAC són els de Miguel Olivares a la Galeria Batlle Argimon o els de Gregorio Iglesias a l’Espai Cavallers.

La natura protagonitza les pintures de Josep M. Solà a la Sala Rusiñol, Conxa Ibáñez a la Galeria Canals, Leticia Feduchi a la Galeria Batlle Argimon i Leire Flors a la Galeria Subex. En aquesta mateixa galeria, José María Peña exposa els seus retrats i interiors.

L’artista Mònica Castanys és protagonista en tres exposicions: a l’Espai Cavallers, dialogant amb les escultures de Jaime Córdoba; a la Galeria L’Arcada, on presenta solitàries figures femenines, i Traç d’Art Gallry, on comparteix una col·lectiva amb Sabrina Sampere, Eliezer, Montse Rocabert i Emili Valentines. La figuració femenina també protagonitza les pintures d’Alejandra Caballero a l’exposició de la Galeria Anquin’s.

 

Escultura

L’escultura adquireix un rellevant protagonisme en l’inici de temporada de les Galeries d’Art de Catalunya, a través de mitja dotzena d’exposicions. L’Arcada presenta obres de Lluís Cera i Coderch i Malavia; Canals projecta a Neus Colet; Batlle Argimon a Enrique Asensi; Anquin’s a Teresa Riba; i Marges-U a escultors com Akiko Hasegawa, Alfredo Sánchez, Bernd Block o G. Carbó Berthold.

 

Ceràmica

La ceràmica és la protagonista de la proposta de la Galeria Artur Ramon, que presenta L’art del buit, un recorregut per l’obra de ceramistes catalans contemporanis, com Claudi Casanovas, Carme Collell, Jordi Marcet i Josep Llorens Artigas, entre d’altres

 

Fotografia, street art i altres

Les fotografies de Bernard Graf i Oliva Tibau protagonitzen un recorregut per l’altra Barcelona a Olivart Art Gallery, les de Diego Ferrari viatgen al Londres de finals del segle XX i començament del XXI i les de Rafa Ariño han recorregut mig món a través de concerts i altres festivals.

Altres paisatges urbans, en aquest els grafits de Zach Oreo, posen en escena el seu famós personatge The Badasbear a Artevistas Gallery. Aquesta mateixa Galeria també presenta l’obra de Madalvar, que posa el focus en el paper de l’artista a través de figures femenines nues.

Per la seva part, la Galeria Out of Africa recorre a la utilització del plexiglàs com a tècnica per a ampliar i modificar els camps de visió de l’obra. Ho fan en la mostra Duo Show Freedom is mine, d’Evans Mbugua i Emeka Udemba.

La complexitat del moment actual es reflecteix també a la Galeria La Palla, que ha convidat a 27 artistes a dissenyar la seva pròpia mascareta amb l’estil de la seva obra.

El programa d’inici de temporada també inclou exposicions col·lectives a Grup Escolà Mar –que presenta una mostra que conjuga les pintures i escultures de 70 artistes, al costat de peces d’antiquari rescatades de l’oblit–, la Galeria Marges-U –amb artistes propis, que mostren una selecció de la seva obres de diferents períodes: Akiko Hasegawa, Alfredo Sánchez, Bernd Block, G. Carbó Berthold, Joaquim Carbó, Lluís Estopiñán, Montse Costa i Nobuko Kihira– i a Galeria Villa del Arte –amb una exposició col·lectiva de deu artistes: Montse Valdés, Joan Perís, Willem van Weeghel, Jean-François Rauzier, Françoise Nielly, Corvengi, Victoria Kovalenchikova, Mari Ito, Liechennay i Michael James Talbot–.

DESCARREGAR NOTA PREMSA - CAT (Word)

 

 

Amb el suport de:

@